Kawa to ulubiony napój zdecydowanej większości Polaków. I choć niektórzy popijają ten napój z mlekiem, a inni bez, jedno jest pewne: wiele osób nie wyobraża sobie swojego codziennego życia bez kawy. Jeśli jednak do tej pory nie znało się jej największych zalet, warto byłoby to zmienić. Jak się bowiem okazuje, jest ich naprawdę sporo, a walory smakowe i zapachowe to tylko niektóre z nich.
Jakie są największe zalety regularnego popijania kawy?
Jak już zaznaczono na wstępie, istnieje całe mnóstwo różnego rodzaju zalet wynikających z systematycznego picia kawy. Przede wszystkim, jest to napój bogaty w polifenole, czyli silne antyoksydanty. Charakteryzują się one głównie tym, że walczą z nagromadzonymi w organizmie wolnymi rodnikami. Warto byłoby także wspomnieć o działaniu przeciwstarzeniowym kawy. Dzięki temu może ona w korzystny sposób wpływać na wygląd zewnętrzny, a także na nasze samopoczucie. Pobudzające właściwości kawy doceni zaś każdy, kto narzeka na chroniczne przemęczenie. Nie sposób nie docenić również antynowotworowego działania kawy, co potwierdzają niektóre badania naukowe. Trzeba jednak liczyć się z tym, że picie zbyt dużych ilości kawy może wypłukiwać składniki mineralne z organizmu, takie jak magnez czy potas. Z tego też względu, czasami konieczne staje się ich uzupełnienie poprzez suplementację.
Kawa z mlekiem czy bez? A jeśli tak, to z jakim?
Niektórzy kochają kawę z mlekiem, a inni bez jego dodatku. Najlepiej będzie kierować się w tej kwestii swoimi indywidualnymi preferencjami. Jeśli sięga się po kawę bez mleka, będzie ona najprawdopodobniej bardziej aromatyczna oraz rzecz jasna mniej kaloryczna. To zatem idealna opcja dla osób będących na diecie odchudzającej. Jeżeli jednak kocha się kawę z mlekiem, właśnie taką warto sobie serwować. Nie ulega wątpliwości, że współcześnie sklepy mają wiele do zaoferowania osobom, które wprawdzie kochają kawę z mlekiem, ale źle się po niej czują. W supermarketach nie brak jest bowiem wersji bez laktozy, a także mlek roślinnych. Do niedawna najpopularniejsze było mleko sojowe, które bogate jest w cenne białko. Niemniej jednak, coraz częściej spotyka się także inne rodzaje mleka wegańskiego. Mowa tu między innymi o mleku migdałowym, owsianym czy ryżowym. Nic nie stoi na przeszkodzie także temu, aby sięgnąć po bardziej wyrafinowane opcje. Sporo osób może być zainteresowanych mlekiem z orzechów laskowych, które charakteryzuje się orzechowym posmakiem. Miłośnicy białkowych opcji pokochają zaś mleko z zielonego groszku. Jeśli chce się przygotować trójwarstwowe latte, najlepiej sięgać po mleka roślinne dedykowane baristom. Warto także sprawdzać, czy są one fortyfikowane w składniki mineralne.
Espresso, latte i nie tylko. Kawa niejedno ma imię!
Istnieje bardzo wiele różnych rodzajów kawy. Odnośnie rodzajów kaw odsyłamy do osobnego artykułu- w krainie kaw, poznaj wszystkie rodzaje! Jednym z najpopularniejszych z nich jest oczywiście znane zdecydowanej większości miłośników tego naparu espresso. To nic innego jak napój przyrządzany w ekspresie, w bardzo małej ilości. Dla espresso najbardziej charakterystyczny jest wyrazisty smak oraz zapach. Ten rodzaj kawy działa silnie pobudzająco i jest wypijany zazwyczaj w towarzystwie wody lub soku pomarańczowego. Niezwykle modną wariacją na temat espresso jest tonic espresso, który wyjątkowo orzeźwia w letnie, upalne dni. Bardzo dużą popularnością cieszy się także americano, czyli klasyczne espresso z dodatkiem mleka. Miłośnicy napojów z pianką zakochają się zaś w latte. Trójwarstwowy napar kawowy często serwuje się z różnego rodzaju dodatkami, zwłaszcza z syropami smakowymi.
Dodaj komentarz