Upalne dni i nieustanne poczucie pragnienia mamy za sobą. Teraz nadchodzi czas, w którym w kuchni szukamy sposobów na rozgrzanie. Nic tak nie pomaga w starciu z brzydką pogodą i niskimi temperaturami, jak kubek gorącej herbaty lub miska pysznej zupy. W jadłospisie warto teraz umieścić sezonowe dynie, jabłka, śliwki, gruszki, winogrona, cukinie i marchew z burakiem. Co można ugotować z tych składników? Dawkę inspiracji dla naszych Czytelniczek pozostawiamy w dzisiejszym wpisie.

Zupa dyniowa, którą polubisz

Idąc do sklepu i kierując się w alejki z warzywami coraz częściej mijasz pomarańczowe dynie? To znak, że koniec października jest coraz bliżej! Z dyni możesz zrobić coś więcej niż tylko Halloweenową ozdobę. W końcu po jej wydrążeniu zostaje sporo miąższu, który warto wykorzystać w kuchni. W taki sposób nie zmarnujesz pięknej dyni, a wykorzystasz każdą jej część! Miąższ uzyskany z dyni przed przejściem do gotowania zupy zawsze należy dokładnie opukać. W ten sposób masz gwarancje, że Twoja rodzina zje zdrowo. Miąższ najlepiej zmiksować po ugotowaniu z ziemniakami, by uzyskać gęstą konsystencje zupy krem. Warto do niej dodać nieco śmietany oraz przypraw. Odrobina migdałów do dekoracji również nie zaszkodzi. Taki obiad ugotujesz w niecałe 20 minut! Wystarczy kupić dynie i zaopatrzyć swoją kuchnie w solidny blender, a z resztą z pewnością sobie poradzisz.

Faszerowane cukinie, szybki i zdrowy obiad

Sezon na cukinie trwa, dlatego grzechem byłoby nie zjeść w tym roku jednej. Z sporych rozmiarów cukinii możesz przygotować kolacje dla całej rodziny. Znalezienie okazałej nie będzie problemem na warzywnym ryneczku lub w markecie znanym z świeżych warzyw. Z cukinii szybko przygotujesz placuszki, do których będziesz potrzebowała jajek i mąki oraz podstawowych przypraw. Jednym z najpopularniejszych dań z jej udziałem jest tzw. Faszerowana cukinia. Jej przygotowanie trwa nieco dłużej niż pieczenie placuszków, ale efekt jest wart poświęconego na gotowanie czasu. Dużą cukinie kroisz na dwie części, a jej środek drylujesz. To tam umieszczasz uzyskany miąższ zmieszany z warzywno – mięsnym miksem. Na sam wierzch warto położyć ser, np. mozzarelle lub żółty. Gotową do pieczenia cukinie wstawiamy do piekarnika na 180 stopni. Musi w nim pozostać przynajmniej 30 minut. Gwarantujemy, że będzie wszystkim smakowała! Jeżeli nie spożywacie mięsa równie dobrze można cukinię nafaszerować po prostu innymi warzywami pod pierzynką z sera.

Jesienna herbata z sezonowymi owocami

Nie ma nic pyszniejszego niż gorąca i aromatyczna jesienna herbatka. Nie musisz wybierać się do drogiej herbaciarni lub kosztownej restauracji, by się jej napić. Korzystając z prostego przepisu dasz radę przygotować ją w domowym zaciszu. Do stworzenia jesiennej herbaty będzie potrzebna przede wszystkim sama herbata. Warto wybrać herbatę czarną, białą lub zieloną. Czarna jest bardzo mocna i ma charakterystyczny smak, który świetnie połączy się z aromatem plastra pomarańczy i smakiem miodu. Do czarnej herbaty często wlewa się odrobinę nalewki z opuncji lub rumu. W ten sposób powstaje herbatka z prądem. Jeżeli użyjesz jako bazy herbaty białej to polecamy połączyć ją z kawałkiem jabłka, gruszką i laską cynamonu. Herbata ta szybko wchłonie nuty smakowe dodatków i będzie wyjątkowa w smaku. Herbata zielona świetnie komponuje się z mango, które co prawda nie jest jesiennym owocem, ale za to świetnie smakuje. Możesz również przetestować połączenie zielonej herbaty, malin i miodu. Niezastąpione w herbatkach jesiennych są przyprawy. Dlatego nie unikaj dodawania anyżu, imbiru, czy wspomnianego cynamonu. To w nich często kryje się sekret intensywnego aromatu.