Jeżeli lubisz eksperymentować w kuchni, a gotowanie jest Twoja prawdziwą pasją wprowadzanie nowych dań do menu z pewnością sprawia Ci niesamowitą radość. W ciągu ostatnich kilku sezonów bardzo modna stała się kuchnia tajska. W niejednym mieście można zaobserwować wzrost zainteresowania egzotycznymi smakami. Restauracje oferujące najbardziej charakterystyczne dania z kuchni tajlandzkiej mnożą się, niczym grzyby po deszczu. Mając kulinarny talent samodzielnie możesz odtworzyć wiele potraw w zaciszu własnego domu pozytywnie zaskakując bliskich! Dla Czytelniczek głodnych nowych doznań kulinarnych przygotowaliśmy małą ściągę z kulinarnej sztuki zaczerpniętej prosto z Tajlandii.

Kuchnia tajska – pigułka wiedzy

Zanim przejdziesz do gotowania zapoznaj się z krótką charakterystyką tej modnej kuchni. To bardzo aromatyczna i pikantna przygoda dla każdego miłośnika jedzenia. Kuchnia tajska wykształciła się na bazie przepisów pochodzących z północnej części Chin i zachodnich Indii. Tajowie wzorując się na daniach z pobliskich terenów nie tylko adaptowali sposób ich przygotowywania, ale stawiali także na zachowanie własnych oryginalnych przepisów. To dzięki temu w ich kuchni mamy dziś składniki takie jak np. mleko kokosowe, tajska bazylia, galangal, limonka, imbir, trawa cytrynowa czy grzyby tom yum. Rozpoczynając przygodę z kuchnią tajską warto wiedzieć, że stawia się tutaj przede wszystkim na prostotę i różnorodność. W Tajlandii gotując kucharz korzysta z tego co ma w danej chwili pod ręką, dzięki czemu jego dania zawsze pozostają świeże. Nie należy tutaj poddawać dań długiej obróbce termicznej, ponieważ mogłyby na tym ucierpieć ich walory smakowe. W Europie często o tych rzeczach zapominamy… Warto powrócić do swobodnego gotowania przenosząc się na chwilę do tajlandzkich smaków!

Czego będziesz potrzebowała w kuchni?

Przygotowanie najpopularniejszych dań tajlandzkich będzie wymagało przygotowania zapasów. Warto zainwestować w podstawowe i niezwykle ważne produkty, by zacząć tworzyć niezwykle aromatyczne dania dla całej rodziny. Wśród niezbędnych składników znajduje się wspominany wyżej galangal. Nie pomyl go z imbirem! Jet to korzeń o ostrym pieprzowym posmaku. Znajduje się on w daniach takich jak popularna zupa Tom Yum oraz tajskich pastach curry. Galangal najlepiej przechowywać w lodówce. Kolejnym obowiązkowym składnikiem jest pasta z tamatyndowca, która będzie niezbędna do prawidłowego wykonania smacznego Pad Thaia. Pastę z tamaryndowca łączy się tutaj z sosem rybnym i cukrem to ona stanowi sekret charakterystycznego posmaku wielu z tajskich dań. Kupisz ją bez problemu przez internet lub w klepach stacjonarnych z egzotycznymi przyprawami. Postaraj się również o zdobycie trawy cytrynowej. To ona jest gwarancją orzeźwiającego smaku np. zupy Tom Kha. Ewentualnie możesz ją zastąpić sokiem z limonki, ale pamiętaj, że nie będzie to już ten sam smak. Na kuchennym blacie powinna pojawić się tajska bazylia, której pod żadnym pozorem nie próbuj zastępować klasyczną bazylią używaną np. do spaghetti. Tajska bazylia jest jednym z podstawowych ziół w kuchni azjatyckiej. Jej anyżowy posmak to sekret niejednego tajskiego przepisu. Ostatnim z istotnych składników, które warto mieć w kuchennej szafce jest cukier palmowy o karmelowym posmaku. Ma znacznie niższy indeks glikemiczny niż pozostałe cukry. Idealnym zamiennikiem będzie dla niego cukier trzcinowy, jednak tak jak w przypadku trawy cytrynowej warto poszukać tego podstawowego składnika, by cieszyć kubki smakowe lepszym smakiem.

Składniki to jedna z najważniejszych rzeczy, ale bez znaczenia nie pozostaje też sprzęt kuchenny potrzebny do prawidłowego przyrządzania dań. Zaopatrz się w solidny wok i urządzenia parowe. To dzięki nim podczas gotowania w prosty sposób wydobędziesz z używanych składników oryginalny smak. Warto wiedzieć, że np. gotując na woku w bardzo wysokiej temperaturze zaoszczędzisz sporo czasu. Po co męczyć się ze zwykłą patelnią, gdy oryginalny wok znacząco przyspieszy podanie pysznego dania.

Dania, które warto przygotować

Na początek przygody z tajskimi smakami warto wybrać jeden z najłatwiejszych przepisów, do których należy słynny Pad Thai, Khao Pad oraz zupa Tom Yum. Przepis na pierwsze z nich znajdziesz poniżej. Powodzenia!

Pad Thai to inaczej smażony makaron. Można podawać go w wersji wegetariańskiej z tofu lub postawić na wołowinę, kurczaka i krewetki. Stanowi on idealne połączenie smaku słodkiego, kwaśnego i ostrego. Przygotuj makaron ryżowy i namocz go uważając, by nie był zbyt rozmokły. Szarotkę, ząbek czosnku, ostre papryczki pokrój drobno, by połączyć je z sokiel z limonki i sosem rybnym (wymieszanym wcześniej z cukrem oraz pastą z tamaryndowca). Rozgrzej woka i wymieszaj gotowy do zjedzenia makaron z przygotowanym sosem. Osobno usmaż na oleju tofu, kurczaka, wołowinę lub krewetki. Następnie połącz je z makaronem. Podaj danie zdobiąc je szczypiorem oraz rozdrobnionymi na pył orzechami ziemnymi. Całość warto skropić sokiem z limonki i posypać ostrą papryką. Smacznego!

Przeczytaj także: Rozgrzewające herbaty na jesień!