Masz dość gotowych produktów żywieniowych? Przejadły Ci się szyneczki i pasztety dostępne w marketach? Zrób swój własny, zdrowy wyrób do smarowania pieczywa! Polecamy wegański pasztet z dodatkiem żurawiny, który rozpieści podniebienia także mięsożercom – zaufajcie, że mamy rację!
Składniki:
– 200 gram czerwonej soczewicy
– 100 gram kaszy jaglanej lub kuskusu
– 2 cebule
– ząbek czosnku
– pęczek kopru
– kilka garstek żurawiny
– 100 ml oleju
– pieprz i sól do smaku
– maggi
Masz wszystkie produkty? Do dzieła!
- Ugotuj soczewicę oraz kaszę / kuskus i wymieszaj w jednej misce.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i wraz z czosnkiem przepuszczonym przez praskę, wrzuć na rozgrzaną patelnię, aby się zeszkliły.
- Zeszklone warzywa wymieszaj z wcześniej przygotowaną masą. Posiekaj koperek i dorzuć do całości. Dodaj olej oraz przyprawy według własnego uznania.
- Teraz blender w dłoń i całość wyblenduj na gładką masę! Następnie dorzuć żurawinę i przemieszaj łyżką, aby równomiernie się rozłożyła.
- Keksówkę o wymiarach 20 x 11 cm wyłóż papierem do pieczenia, a jeśli nie masz to wystarczy wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Masę przełóż do formy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pasztet wystarczy piec około 40 minut, porządnie wystudzić i można podawać z chrupkim pieczywem.
Smacznego! 🙂
Dodaj komentarz