Szczaw i szpinak mogą zgrać pyszny duet w kuchni. Dania z tymi dodatkami są pyszne i zdrowe.

Szczaw ma lekko kwaśny smak. Jest bardzo pysznym dodatkiem do sałatek i surówek, jak i gotowany do sosów. Zawiera witaminę C i flawonoidy. Skóra w ten sposób staje się sprężysta i zdrowsza.

Szpinak delikatny i mało wyrazisty warto go doprawiać solą i pieprzem, a nawet czosnku. Smakuje dobrze na surowo i jako gotowany. Zawiera witaminę C, beta-karoten i luteinę. Działają one korzystnie na stan naszej skóry oraz inne składniki odżywcze, cenne dla urody.

2 przepisy z tymi przysmakami.

Omlet ze szczawiem

Składniki:

– 4 jajka

– 2 łyżki mąki

– 3 łyżki mleka

– masło lub olej do smażenia

– sól i pieprz

Farsz:

– cebula

– 100 g wędzonego boczku w plastrach

– pęczek szczawiu

– sól i pieprz

Przygotowanie:

Jajka rozmieszaj z mlekiem i mąką, dopraw solą i pieprzem. Na rozgrzanym maśle usmaż duży omlet lub dwa mniejsze. Połowę szczawiu posiekaj i podduś z cebulką i dopraw. Nałóż na omlet i dodaj świeże liście, zwiń. Pokrój i owiń boczkiem. Obsmaż i podaj.

Zupa szczawiowa z jajkiem.

Składniki:

– litr bulionu warzywnego

– mała cebula

– 500 g świeżego szczawiu

– 100 ml śmietany słodkiej

– 4 żółtka

– 4 jajka ugotowane na twardo

– 50 g masła

– sól i pieprz i cukier do smaku.

Przygotowanie:

Dokładnie umyj szczaw, by dobrze wypłukać z niego ziemię. Oszu i pokrój. Na patelni rozpuść masło i podsmaż delikatnie cebulkę, następnie dodaj szczaw. Po kilku minutach przełóż liście do garnka z bulionem. Wymieszaj żółtko ze śmietaną. Dodaj do tej mieszanki z 2 łyżki zupy i wlej wszystko razem do garnka. Gotuj do wrzenia. Jak zupa zacznie się gotować, wyłącz palnik i dopraw solą, pieprzem i cukrem. Podawaj z jajkiem na twardo lub ziemniakami.

Zapisz