Szczaw i szpinak mogą zgrać pyszny duet w kuchni. Dania z tymi dodatkami są pyszne i zdrowe.
Szczaw ma lekko kwaśny smak. Jest bardzo pysznym dodatkiem do sałatek i surówek, jak i gotowany do sosów. Zawiera witaminę C i flawonoidy. Skóra w ten sposób staje się sprężysta i zdrowsza.
Szpinak delikatny i mało wyrazisty warto go doprawiać solą i pieprzem, a nawet czosnku. Smakuje dobrze na surowo i jako gotowany. Zawiera witaminę C, beta-karoten i luteinę. Działają one korzystnie na stan naszej skóry oraz inne składniki odżywcze, cenne dla urody.
2 przepisy z tymi przysmakami.
Omlet ze szczawiem
Składniki:
– 4 jajka
– 2 łyżki mąki
– 3 łyżki mleka
– masło lub olej do smażenia
– sól i pieprz
Farsz:
– cebula
– 100 g wędzonego boczku w plastrach
– pęczek szczawiu
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Jajka rozmieszaj z mlekiem i mąką, dopraw solą i pieprzem. Na rozgrzanym maśle usmaż duży omlet lub dwa mniejsze. Połowę szczawiu posiekaj i podduś z cebulką i dopraw. Nałóż na omlet i dodaj świeże liście, zwiń. Pokrój i owiń boczkiem. Obsmaż i podaj.
Zupa szczawiowa z jajkiem.
Składniki:
– litr bulionu warzywnego
– mała cebula
– 500 g świeżego szczawiu
– 100 ml śmietany słodkiej
– 4 żółtka
– 4 jajka ugotowane na twardo
– 50 g masła
– sól i pieprz i cukier do smaku.
Przygotowanie:
Dokładnie umyj szczaw, by dobrze wypłukać z niego ziemię. Oszu i pokrój. Na patelni rozpuść masło i podsmaż delikatnie cebulkę, następnie dodaj szczaw. Po kilku minutach przełóż liście do garnka z bulionem. Wymieszaj żółtko ze śmietaną. Dodaj do tej mieszanki z 2 łyżki zupy i wlej wszystko razem do garnka. Gotuj do wrzenia. Jak zupa zacznie się gotować, wyłącz palnik i dopraw solą, pieprzem i cukrem. Podawaj z jajkiem na twardo lub ziemniakami.
Dodaj komentarz