W lecie upały są przyjemne, ale jednocześnie, kiedy utrzymują się przez zbyt długi czas, mogą naprawdę dać się we znaki. I wtedy przed wysoką temperaturą ratują nas napoje. Oczywiście wieczorem – już po pracy – możemy sięgnąć również po drinki alkoholowe. W tym tekście przedstawiamy trzy koktajle, które są niezwykle popularne i niezawodnie przypadną do gustu wszystkim paniom.

Mojito

mojito

Delikatnie mówiąc nie każdy o tym wie. Ernest Hemingway, kiedy mieszkał na Kubie, zajmował się nie tylko pisaniem. To właśnie temu autorowi przypisywane są jedne z najbardziej rozpoznawalnych drinków alkoholowych na świecie. Między innymi mojito.

Ten drink jest już wręcz klasyką, ale przepis na wszelki wypadek i tak warto przypomnieć. Receptura w tym wypadku wydaje się być skomplikowana. Na pewno jednak każda pani poradzi sobie z przyrządzeniem tego letniego koktajlu. Sposób postępowania wygląda następująco:

  1. Do szklanki kruszymy lód. Powinien on zajmować mniej więcej jedną trzecią naczynia.
  2. Rwiemy rękami świeżą miętę i wrzucamy ją na lód. Możemy te dwa składniki wymieszać długą łyżeczką.
  3. Do szejkera wlewamy 20 miligramów rumu (w teorii powinien być kubański – w praktyce liczy się jego jakość a nie pochodzenie).
  4. Do rumu dodajemy przygotowany wcześniej syrop cukrowy (jest to po prostu roztopiony cukier – ważne, żeby w momencie przyrządzania drinka był już zimny).
  5. Dodajemy świeżo wyciśnięty sok z limonki.
  6. Składniki w szejkerze wstrząsamy.
  7. Całość przelewamy do szklanki z lodem i miętą.
  8. Dla dodania charakteru brzeg naczynia możemy przyozdobić plasterkiem limonki.

Strawberry Margarita

strawberrt margarita

Margarita to po hiszpańsku po prostu „Małgorzata”. W swojej podstawowej wersji ten drink stanowi dosyć ciekawe zestawienie smaków. Doszukamy się w niej słodyczy, kwasowości i soli (popularna przyprawa kuchenna w tym wypadku stanowi przyozdobienie rantu).

Strawberry Margarita to słodsza kuzynka tego drinka. Proces jej robienia wygląda następująco:

  1. Brzeg kieliszka do Martini nawilżamy plasterkiem cytryny, a następnie obtaczamy w cukrze.
  2. Do blendera wrzucamy zamrożone truskawki.
  3. Dodajemy tequilę, likier triple sec oraz sok z limonki.
  4. Blendujemy.
  5. Powstałą w ten sposób gęstą ciecz przelewamy do przygotowanych wcześniej kieliszków.

Tequila sunrise

tequilla sunrise

Najprostszy z drinków wymienionych na tej liście, ale to wcale nie oznacza, że najgorszy. Robi się go szybko, łatwo, a dzięki dwukolorowym warstwom może zrobić wrażenie na gościach.

  1. Do wysokiej szklanki nalewamy schłodzonego soku pomarańczowego.
  2. Dolewamy 20 mililitrów tequili.
  3. Mieszamy.
  4. Do szklanki dolewamy grenadynę (sok z granatów), która dzięki swojej gęstości osadza się na dnie.