Z czym głównie kojarzą się święta Bożego Narodzenia? Głównie z pysznym jedzeniem, prezentami i rodzinną atmosferą. Na stole nie może zabraknąć tradycyjnych potraw. Czy wiesz jak je samodzielnie przygotować? Jeżeli nie pamiętasz tajnych przepisów babci czy mamy nie musisz się martwić. Z myślą o wigiliach naszych Czytelniczek przygotowaliśmy małą ściągę z potraw wigilijnych.

Ryby na święta w kilku odsłonach

Ciężko wyobrazić sobie Gwiazdkę bez tradycyjnego karpia czy ryby po grecku. Dlatego postanowiliśmy umieścić w niniejszym artykule kilka krótkich przepisów na świąteczną rybkę.

Często spotykaną wersją podawania karpia na polskich stołach podczas wigilijnej kolacji jest karp w galarecie. Jeżeli zechcesz zaserwować go swoim gościom koniecznie zaopatrz się w: żelatynę, ocet, białka jajek, masło, goździki, skórkę cytrynową, jasne piwo, cebulę, rodzynki i samego karpia. Najlepiej jest przygotować karpia w formie dzwonków, które posypuje się tłuczonymi wcześniej goździkami, solą, pieprzem i polewa 2 łyżkami octu. Masło należy rozgrzać na patelni i podsmażyć na jej powierzchni pokrojoną w drobną kostkę cebulę tak, aby uległa zeszkleniu. Następnie dolewane jest piwo w ilości o,25 l. Do tej mieszaniny wkłada się rybę i dusi pod przykryciem w czasie 25 minut. Kolejnym krokiem po przygotowaniu karpia jest przygotowanie sosu. Powstaje on na bazie piwa, które nie odparowało w momencie smażenia ryby. Dodaje się do niego startą skórkę cytryny i rodzynki. Polewa się nim karpia, który zostaje dodatkowo zalany galaretką uzyskaną z żelatyny.

Kolejną odsłona ryby na wigilijnym stole jest klasyczna ryba po grecku, o której słyszała każda z nas i zapewne niejedna jej próbowała. Niezbędne do jej przygotowania są filety rybne. Od 1 do 2 kilogramów powinno wystarczyć. Będziesz też potrzebować dwóch cebuli i marchewek, a także pół selera, pietruszki i przecier pomidorowy. Nie obejdziesz się tutaj bez dodatku dwóch liści laurowych, ziaren ziela angielskiego, mielonego pieprzu, cukru, soli oraz dwóch szklanek oliwy wymieszanych z wodą. Do przyrządzenia ryby po grecku należy przygotować pięciocentymetrowe kawałki filetów, które zostaną oprószone pieprzem, solą i mąką, a następnie usmażone na złocisty kolor. Warzywa ściera się na tarce na grubych oczkach i dusi w garnku z wodą około 20 minut oprócz cebuli, która powinna być pokrojona w drobne piórka i zeszklona na patelni. Do warzy wkłada się liście laurowe i ziele angielskie. Dodaje się tutaj również zeszklona wcześniej cebulę oraz przecier pomidorowy. W ten sposób powstaje sos, który nakłada się na rybne filety. Danie przed spożyciem powinno odczekać co najmniej dwie godziny, po to aby mięso przeszło sosem.

Must have na wigilijnych stołach stanowią śledzie w śmietanie. Są bardzo proste do wykonania ? Wystarczy, że zaopatrzysz się w około 400 gram filetów śledziowych, śmietanę, majonez, cebulę, pieprz, sól i cukier. Śledzie powinny być pokrojone i ułożone na półmisku. Przykrywa się je sosem wykonanym z trzech łyżek majonezu i śmietany, do którego jest dodawana pokrojona cebula.

Świąteczny barszcz i kapusta

Wigilia bez barszczu z uszkami nie byłaby Wigilią. Dlatego koniecznie zadbaj o jego obecność 24 grudnia. Możesz nie zjeść śledzia czy sernika, ale barszcz musi się pojawić. Nie przysporzy on Tobie wielu problemów w kuchni, ponieważ jest prosty do wykonania. Świąteczny barszcz powstaje z: buraków, cebuli, wywaru z włoszczyzny, czosnku, ziela angielskiego i liścia laurowego. W pierwszej kolejności przygotowuje się tzw. zakwas na barszcz. Kroi się tutaj buraki, cebulę, czosnek i dodaje przyprawy oraz skórkę z chleba. Zakwas powinien odstać kilka dni zanim zostanie wykorzystany do stworzenia barszczu. Dlatego warto się z niego zabrać kilka dni przed Wigilią. Wiele osób wybiera drogę na skróty kupując gotowe zakwasy w sklepach. Mając zakwas ze spokojem możesz przygotować uszka, które są nieodłącznym dodatkiem do barszczu. Ich farsz stanowią grzyby podduszone z cebulą i masłem. Natomiast przygotowanie ciasta jest pestką. Wystarczy użyć jajek, mąki, soli i wody. Po wykonaniu masy ważne jest jej dokładne rozwałkowanie i uformowanie uszek po włożeniu w nie farszu. Zakwas po odstaniu łączy się z wywarem z włoszczyzny dodaje ponownie czosnek i przyprawy takie jak majeranek, pieprz i ziele angielskie. Doprawia się go do smaku i podgrzewa doprowadzając do temperatury wrzenia. Uwaga! Nie warto dwa razy zagotowywać barszczu, ponieważ traci swój kolor i smak. Uformowane uszka z farszem powinny być ugotowane, a następnie dodane do barszczu.


Kapusta to kolejne danie świąteczne, które w Polsce ma wiele obliczy. Do najbardziej tradycyjnych należy kapusta z grochem oraz kapusta z grzybami. Przeważnie potrzebne jest minimum pół kilo kapusty. W przypadku pierwszej potrawy niezbędnym dodatkiem będzie groch. Wystarczy jedna, pełna szklanka. Niezbędne okażą się też pieczarki (około sześciu sztuk), pół kilo marchwi, pieprz, tymianek, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, sól i dwie łyżki oleju. Kapustę na początku zalewa się wrzątkiem i odstawia wraz z dodatkiem grochu na całą noc. Następnie woda zostaje odsączona, a połączona z grochem kapusta jest gotowana wraz z przyprawami. Warto pamiętać o tym, aby groch pozostał miękki. Nie powinno się doprowadzać do jego całkowitego rozgotowania. Na patelni smaży się marchewkę, cebulę i pieczarki. Dorzuca się do nich kapustę, liście laurowe, ziele angielskie i sól. Wszystko to musi być duszone około pół godziny. Do momentu, aż kapusta nie stanie się miękka. Kiedy uzyskamy już ten efekt warto dodać kiszoną kapustę i ugotowany wcześniej groch. To danie spożywa się na gorąco po odparowaniu lub odlaniu resztek wody, które mogą zostać na dnie naczynia.

W przypadku kapusty z grzybami należy zapatrzy się w suszone grzyby (minimum półtorej kilograma) oraz samą kiszoną kapustę w ilości do około dwóch kilogramów. Dodatki stanowią tutaj łyżka miodu, szklanka oliwy, kilka suszonych śliwek oraz pieprz. Warto to danie przygotowywać aż trzy dni przed Wigilią, ponieważ kapusta potrzebuje czasu aby przejść aromatem dodatków. Gotuje się ją przez dwie godziny, dopiero potem dodaje do niej ugotowane i posiekane grzyby wraz ze śliwkami. Taka mieszankę dusi się przez kolejne dwie godziny z dodatkiem oliwy. Musi ona zostać dobrze wychłodzona następnego dnia po to, aby znowu zostać poddana duszeniu i gotowaniu przez czas dwóch godzin. Na sam koniec doprawia się ją miodem i pieprzem.

Słodkości na Gwiazdkę

Podczas świąt Bożego Narodzenia nie może zabraknąć makowca i sernika. Warto nauczyć się przyrządzać te ciasta, ponieważ są obowiązkowymi słodkościami na wigilijnym stole.

Wilgotny i pyszny makowiec powstaje na bazie ciasta drożdżowego, masy makowej i lukru. Do samego ciasta potrzebujesz: trzech solidnych szklanek mąki pszennej, szklankę mleka, 150 gram roztopionego masła, pięciu łyżek cukru, dwóch łyżki oleju, pięciu żółtek jajek, szczypty soli i łyżki cukru waniliowego. Masa makowa powstaje z pięciuset gram maku, 100 gram posiekanych na drobne kawałki orzechów włoskich, łyżki miodu, 100 gram rodzynek, szczypty cynamonu, dwóch łyżek cukru, łyżki masła oraz sześciu białek. Mak trzeba zalać wrzątkiem i zostawić na minimum pół godziny, aż ostygnie. Po czym odcedza się go i przygotowuje do wyłożenia na ciasto. Lukier to mieszkanka szklanki cukru pudru z dwoma łyżkami gorącej wody. Jeżeli chcesz wykonać zawijany makowiec koniecznie musisz podzielić otrzymane z wyżej wymienionych składników ciasto na trzy części. To z nich stworzysz roladę. Makowiec piecze się około czterdziestu minut w temperaturze nie większej niż 190°C do momentu uzyskania złotego koloru. Ciasto smaruje się lukrem po wystygnięciu.

W czym tkwi tajemnica puszystego sernika? Przygotuj półtorej kilo tłustego twarogu, dziesięć jajek, pół kostki masła, cztery łyżki mąki pszennej, budyń śmietankowy, szklankę kremówki, dwie laski wanilii i ekstrakt waniliowy oraz ulubione bakalie. Użyj miksera, aby zmiksować masło, twaróg oraz wymieszane wcześniej z cukrem żółtka. Następnie do uzyskanej masy wrzucaj pozostałe składniki i miksuj, aż uzyskasz jednolitą masę. Ubij na sztywno śmietanę kremówkę i dodaj ją do masy wraz z bakaliami i pianą z białek. Ciasto piecze się godzinę w 170ºC i podawaj gościom wychłodzone.