Hej baby kochane! ?
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, dlatego postanowiłam przyspieszyć sobotni kącik porad, gdyż chcę poruszyć temat… jaj! Dania na nadchodzące święta kojarzą się głównie z jajkami, które właściwie jemy na co dzień, więc może w okresie świąt poeksperymentujemy, żeby podać na stół coś zaskakującego? Długopisiki w dłonie i notujemy pomysły na faszerowane jaja!

? wydobywamy żółtko z ugotowanych jajek, dodajemy biały twaróg i odrobinę koncentratu pomidorowego, doprawiamy ostrą papryką ? oraz solą i pieprzem, dokładnie blendujemy i faszerujemy białka! Ozdabiamy listkiem świeżej pietruszki.
? tym razem żółtko zostawiamy do innego dania (na pewno przyda się do posypania sałatki jarzynowej), bierzemy twaróg i starte buraczki oraz czerwoną cebulę, wszystko blendujemy i doprawiamy do smaku! Farsz migusiem wrzucamy do białek i gotowe jajka chowamy do lodówki, żeby się schłodziły. Przed podaniem możemy posypać świeżym koperkiem ?
? kolejny pomysł jest na typowo wiosenne jaja! Siekamy rzeżuchę, rozdrabniamy żółtko i dodajemy do smaku odrobinę majonezu i musztardy. Gotowe!
? czas na mięsożerców! Ulubioną szynkę kroimy na drobne kawałki, ucieramy żółtko i dodajemy posiekany szczypiorek. Całość mieszamy z majonezem i faszerujemy.
? no to teraz spróbujmy z grzybkami, byle nie muchomorami ? pieczarki wraz z cebulą podsmażamy na maśle, studzimy i dodajemy do startego żółtka. Można przyozdobić majonezem i przyprószyć solą i pieprzem.
? macie ochotę na trochę orientu? Bardzo proszę! Żółtka doprawiamy dużą ilością curry, gorczycą i skraplamy sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy i w granicach rozsądku dodajemy majonez, żeby nie skoczył nam cholesterol ? przyrządzoną masę przekładamy do białek.
? na koniec jeszcze pomysł na rybne jajka ? Może nie brzmi smakowicie, ale zaufajcie, że rozpieszcza podniebienie! Serek topiony śmietankowy mieszamy z drobno pokrojonym wędzonym łososiem, dorzucamy posiekany szczypior i trochę majonezu. Doprawiamy według uznania i dokładnie mieszamy. Potem czas na faszerowanie, przyozdabianie kolejną porcją szczypioru i nie pozostaje nic innego jak zachwycanie się smakiem ?

Mam nadzieję, że posmakują Wam moje propozycję. Jeśli macie inne pomysły to koniecznie się nimi podzielcie! Powodzenia i smacznego ?