Jak to mówią, przez żołądek do serca! Takie danie zwiększy też wam szanse na poczęcie płodu, jeżeli będzie zawierał w składzie dużo produktów zwiększających płodność. Słyszałam, że wiele par po zjedzeniu takiego posiłku lub innych na bazie takich składników-raz, drugi raz udało się zajść w upragnioną ciążę.

Kawałki mięsa z kurczaka z dipem z nerkowców – 2 porcje dla niej i dla niego.

Ten smaczny posiłek dostarcza cynku, który sprzyja płodności.

Składniki:

– 2 porcje kurczaka najlepiej hodowanego ekologicznie, pozbawiony kości i skóry

Marynata:

– sok ze skórką drobno posiekaną z 2 limonek

– 2 ząbki czosnku, obrane i zmiażdżone

– 1 łyżeczka drobno utartego świeżego korzenia imbiru

– 2 łyżeczki drobno posiekanych niesolonych nerkowców

– 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra wirgin

– 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry

– ½ łyżeczki mielonego kminu

– ½ łyżeczki mielonej kolendry

Dip:

– 2 łyżki masła z nerkowców

– 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki

– 2 łyżeczki świeżo posiekanych niesolonych nerkowców

– 1 ząbek czosnku, obrany i zmiażdżony

– ½ łyżeczki sosu sojowego tamarii bez pszenicy

– 1 łyżka zimnej wody

Przygotowanie:

  1. Składniki marynaty wymieszać w misce. Pierś kurczaka pokroić na długie paski i wymieszać z marynatą. Nakryć i pozostawić na 30-60 minut w lodówce. Patyczki do szaszłyków namoczyć w zimnej wodzie, żeby się nie paliły.
  2. W małej miseczce wymieszać składniki kipu, w razie potrzeby dodając nieco więcej wody, tak by otrzymać gęsty sos. Odstawić.
  3. Paski kurczaka nakłuć na patyczki, po jednym na każdy.
  4. Ułóż na ruszcie na blaszkę wyłożoną folią i piec w rozgrzanym piekarniku przez 10 minut, często obracając. Należy uważać, bo patyczki mogą być gorące. Piec, aż się lekko zrumienią i przestaną być surowe. Podawać z dipem z nerkowców oraz dużą porcją sałaty posypanej surowymi łuskami nasion konopi, kawałkami szparag ugotowanych na parze oraz pomidorkami koktajlowymi z gałązki.

Możesz przyrządzić to danie w wersji wegetariańskiej, biorąc kostki papryki, plasterki cukinii oraz kawałki czerwonej cebuli. Nakłuj je na patyczki i upiecz, jak opisano powyżej.

Zapisz

Zapisz