Moda na pieczenie własnego chleba znacząco wzmocniła się w okresie kwarantanny. Pozostając w domach szukamy różnych sposobów na spędzanie wolnego czasu. Domowy chleb smakuje znacznie lepiej niż ten kupiony w sklepie. Jego zdecydowaną zaletą jest również to, że w tym przypadku doskonale wiemy co znajduje się w jedzonym przez naszą rodzinę chlebie. Wiele gospody domowych ucząc się piec chleb nigdy więcej nie chce już kupować go w piekarniach. A jak jest z Tobą?

Masz już swój sprawdzony przepis na wypiekanie pysznego chleba, czy może właśnie go szukasz? Jeżeli jesteś w drugiej grupie to mamy dziś dla Ciebie coś specjalnego. W poniższym artykule znajdziesz dwa wyjątkowe przepisy na chleb domowy. Mamy nadzieję, ze uda Ci się dzięki nim upiec najpyszniejszy chleb jaki dotąd jadłaś. Podpowiadamy również z czym domowy wypiek smakuje najlepiej.

 

 

 

Domowy chleb wieloziarnisty

chlebwieloziarnisty

Twoja rodzina w ten weekend może zostać obudzona zapachem świeżo pieczonego chleba. Idealny to ten, który ma chrupiącą, twardą skórkę i miękkie wnętrze. W ostatnim czasie odchodzi się od jedzenia chlebów pszennych, a stawia przede wszystkim na wieloziarniste. Zastosowanie różnych ziaren sprawia, że taki chleb jest znacznie zdrowszy niż jego pszenna wersja. Przepis na chleb wieloziarnisty jest mniej skomplikowany niż możesz sądzić. Do wykonania, aż dwóch bochenków będziesz potrzebowała takich składników jak: mąka krupczatka, siemię lniane, łuskany słonecznik, otręby pszenne i żytnie, pestki dyni, sezam, drożdże, sól, cukier i woda. W pierwszym kroku mieszamy ze sobą mąkę, wszystkie ziarna, odrobine soli i cukru. Następnie dodajemy do nich rozdrobnionych drożdży i wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Potem zalewamy całość letnią wodą i przechodzimy do wyrabiania ciasta. Twoje ciasto powinno być rozciągliwe i luźne. Po jego wyrobieniu należy je odstawić na czas od 20 do 30 minut, by wyrosło. Po tym czasie ponownie je mieszamy i wykładamy do wcześniej natłuszczonej masłem lub smalcem blaszki. Należy uzbroić się w cierpliwość, ponieważ ciasto przed włożeniem do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni musi ponownie poleżeć 20-30 minut w foremce. Po tym czasie wkładamy je do piekarnika na czas 50-60 minut. Kiedy się upiecze ostrożnie wystudzamy chleb i dopiero po jego wystudzeniu podajemy do zjedzenia.

Domowy chleb bananowy

chlebek-bananowy-bez-tluszczu-i-cukru_1

To bardzo modny przepis, który krąży w sieci już od kilku sezonów. Chleb bananowy znany tez jako banana bread – smakuje niczym pyszne ciasto, które można ze spokojnym sumieniem jeść również na diecie. Do jego przygotowania niezbędne są składniki takie jak: mąka przenna, dojrzałe 3-4 banany, masło, ekstrakt z wanilii, soda oczyszczona, cukier i sól. Banany obieramy ze skóry i rozdrabniamy na papkę. Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną, a masło roztapiamy i łączymy z rozgniecionymi wcześniej bananami. Cukier i ekstrakt waniliowy łączymy z roztrzepanym jajkiem. Następnie mieszamy ze sobą wszystkie te składniki i rozrobione ciasto wrzucamy do natłuszczonej wcześniej foremki keksowej. Chlebek bananowy piecze się w temperaturze 170 stopni przez 50-60 minut. Warto co jakiś czas podczas pieczenia sprawdzać kondycje ciasta za pomocą patyczka, co pozwoli uniknąć niepotrzebnego przypieczenia chleba. Po wypieczeniu będzie on znacznie bardziej wilgotny niż klasyczny chleb. Warto do ciasta przed upieczeniem dodawać daktyle i orzechy, jeżeli lubimy bardzo słodki smak.

Kanapki z domowym chlebem – tego musisz spróbować

Zarówno chleb wieloziarnisty, jak i bananowy najlepiej smakują z masłem osełką. To proste danie, które Twoi najbliżsi po prostu pokochają. Świetnym rozwiązaniem jest także podawanie chleba z twarożkiem i dodatkiem owoców, takich jak np. truskawki lub połączeniem z rzodkiewką i szczypiorkiem. Oba rodzaje chleba świetnie współgrają również z wszelkimi powidłami i dżemami. Wersji na słono też nic nie stanie na przeszkodzie, choć w przypadku chlebka bananowego może ona okazać się dość specyficznym połączeniem. Ogromną zaletą kanapek z chleba domowego jest to, że znacznie później się starzeją niż te robione na chlebie kupowanym w sklepach. Co ciekawe, im dłużej leży chleb domowej roboty tym lepiej smakuje.