Kuchnia jesienią powinna pachnieć sezonowymi potrawami! Zbliżający się okres jesienny zachęca do spędzania czasu na gotowaniu. Nie skorzystać z świeżych warzyw i owoców to grzech, gdy są na wyciągniecie ręki. To ostatni moment, by je w pełni wykorzystać. Dlatego nie trać czasu i pieniędzy na zamawianie gotowych przekąsek z restauracji. 

Podpowiadamy, jak przygotować się do przyrządzenia kilku naprawdę pysznych i sycących dań oraz deserów z jesiennych darów natury. Tej jesieni z pewnością pokocha je Twoja rodzina i znajomi. 

Szarlotka

szarlotka

Dom pachnący szarlotką to jedna z przyjemniejszych oznak jesieni. Wielu z nas ten fenomenalny zapach pamięta z okresu dzieciństwa. Jeżeli nie wiesz co zrobić z nadmiarem jabłek koniecznie spróbuj przygotować to klasyczne ciasto, które podbiło już niejedno podniebienie. Co okaże się niezbędne oprócz smakowitych jabłek? 

Przygotuj następujące składniki:

– mąkę pszenną, odmierz ją w dwóch szklankach. 

– cukier, wystarczy dodać tylko pięć łyżeczek.

– cukier waniliowy, jedynie dwie łyżeczki

– jajko, jedna sztuka

– 250 gram masła 

– szczypta cynamonu 

– proszek do pieczenia

– możesz dodać także cukier puder do posypania ciasta po jego upieczeniu

Pieczenie szarlotki nie jest trudne, choć przy pierwszym podejściu może się takim wydawać. Jednak trening czyni mistrza! Już wkrótce będziesz robiła najlepsza szarlotkę na świecie ☺ 

Na początku musisz zająć się przygotowaniem masy ciasta. Na tym etapie mieszamy ze sobą mąkę, cukier, masło, jajko, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wszystko musi być bardzo dokładnie wymieszane, tak by masa tworzyła jednolitą konsystencje bez grudek. Kiedy wszystko będzie gotowe uformuj z ciasta kulkę i owiń ją folia spożywczą. Tak przygotowana podstawa musi poleżeć w lodówce przynajmniej pół godziny. 

W tym czasie możesz zajęć się obieraniem jabłek ze skórki i pokroić je w drobną kostkę. Możesz także wykorzystać tarkę. Drobne kawałki owocowy miesza się z minimum dwiema łyżeczkami cukru, a następnie przesmaża. Celem jest uzyskanie musu o wodnistej konsystencji, do którego po przesmażeniu dodajemy szczyptę cynamonu. Pamiętaj, że po przygotowaniu jabłkowy mus musi wystygnąć.  

Następny krok to przygotowanie formy do pieczenia. Nigdy nie zapominaj o tym, by wysmarować ją delikatnie masłem, a potem dokładnie wyłożyć jej wnętrze specjalnym papierem do pieczenia. 

Nagrzej piekarnik, nigdy nie wkładaj ciasta w formie do piekarnika zanim on się nagrzeje. Dopiero, gdy będzie miał odpowiednią temperaturę, czyli 180°C możesz włożyć formę z połową ciasta na godzinę pieczenia. Wraz z ciastem wkładasz do formy wcześniej przygotowany jabłkowy mus, a z pozostałej części masy tworzysz tzw. kruszonkę, która będzie stanowiła ozdobę Twojego wypieku. 

Nie pozwalaj swoim najbliższym, a w szczególności dzieciom spożywać świeżo upieczonego ciasta. Mimo, że szarlotka pachnie zachęcająco nie będzie to korzystne dla ich samopoczucia i żołądka. Serwuj ciasto dopiero po jego wystygnięciu. Wtedy też możesz ozdobić je cukrem pudrem. 

Podpowiadamy, że szarlotka doskonale smakuje w duecie z lodami waniliowymi. Koniecznie wypróbuj to połączenie! 

Zupa z dyni 

zupa dyniowa

Dynia ma wiele cennych właściwości odżywczych m.in. sporo karotenów, błonnika czy fitosteroli. Ten naturalny dar jesieni zawiera całą gamę rozmaitych witamin (takich jak witaminy B,A, K, E, C) i jest mało kaloryczna, ponieważ w jej 100g jest jedyne 30 kcal. Warto ją wykorzystać nie tylko jako składnik deserów, ale także pożywnych, obiadowych dań. Podczas chłodnych jesiennych dni bezcenne okażą się rozgrzewające zupy. Przepis na pyszną i zdrową zupę z dyni znajdziesz poniżej. 

Na początku zastanówmy się, jak pokroić dynie. Trzeba przyznać, że nie jest ona zbyt mała i nie każdy decyduje się na zakup już pokrojonej w sklepie dyni. Niezbędny będzie bardzo ostry, duży nóż. Dynie kroimy nim na pół, ale wcześniej odcinamy jej wierzch. Następnie musimy usunąć z miąższu dyni wszystkie pestki, które warto uprażyć. Miąższ musi zostać pokrojony w kostki i wykorzystany w dniu, w którym dynia została pocięta na kawałki. W przeciwnym wypadku nie będzie się już nadawała do spożycia. 

Aby ugotować pożywną, jesienną zupę z dyni potrzebujesz oprócz jej miąższu kilku innych,  niezbędnych składników. 

Przygotuj:

– cebulę, jedną sztukę

– czosnek, dwa ząbki

– 250 gram masła

– 250 gram ziemniaków

– łyżeczkę kurkumy i świeżo startego imbiru

– mleko, jedną szklankę

-bulion warzywny, jedną szklanka

– puszkę pokrojonych pomidorów

Pokrojony w kostki miąższ dyni oraz ziemniaki należy połączyć z zeszklonymi na maśle cebulą i czosnkiem. Do tej smażącej się mieszaniny koniecznie trzeba dodać aromatyczny imbir i kurkumę. To połączenie powinno być smażone przez czas pięciu minut. Jednocześnie gotujemy bulion, do którego po przesmażeniu trafiają wcześniej wymienione składniki oraz pomidory z puszki, które można również zamienić na świeże. Gotowanie zupy dyniowej powinno trwać do momentu zmiękczenia warzyw, czyli około 20 minut. Potem przechodzimy do ich blendowania wraz z szklanką mleka, które pomoże uzyskać gęsta konsystencje jesiennej potrawy. Zupę można przyrządzić zarówno na ostro jak i na słodko. Wszystko zależy od tego, czy dodamy do niej ostrą papryczkę chili, czy może postawimy na dodatek w postaci dwóch łyżek miodu. Dużym plusem jest to, że gotowanie tej jesiennej zupy nie powinno Tobie zając więcej czasu niż 30 minut. 

Schab ze śliwką

schab

Wśród naszych przepisów nie mogło zabraknąć konkretu, którym jest schab z sezonową, jesienna śliwką. To danie, które z całą pewnością podbije podniebienia wielu panów. Nie bez powodu mówi się, że przez żołądek można trafić do sercaDlatego, jeżeli chcesz przygotować jesienne danie, które z pewnością pokocha Twój mąż, narzeczony lub chłopak postaw na przyrządzenie schabu ze śliwką. Co będzie niezbędne do wykonania tego dania?

Przygotuj następujące składniki:

– schab bez kości, około półtora kilograma mięsa

– świeże śliwki około 30 dekagramów

– czosnek, trzy ząbki

– smalec, około dwie łyżki 

 

Miej na uwadze to, że schab powinien zostać przesmażony na smalcu lub upieczony. Zanim przejdziesz do tego etapu nakłuj mięso ząbkami czosnku i dopraw przyprawami takimi jak np. sól, pieprz, tymianek, majeranek. Musisz również stworzyć za pomocą noża specjalny tunel wewnątrz mięsa, w którym znajdą się świeże lub suszone śliwki. Jesienią warto oczywiście postawić na świeże ☺  Pamiętaj jedynie, aby wyciągnąć z nich pestki! Odstaw mięso w foliowym rękawie do lodówki, aby przeszło zapachem i smakiem dodanych przypraw.  Najlepiej by proces ten trwał dobę. Dopiero po dokonaniu tych czynności zacznij smażyć schab na patelni lub piec go w piekarniku. Nigdy nie działaj odwrotnie!  Piekarnik należy nagrzać do temperatury 170 °C i w niej piec schab  przez okres nie krótszy niż 30 minut. Nie spożywaj mięsa od razu po jego przyrządzeniu! Odczekaj, aż ostygnie. Pamiętaj, że prawidłowo przyrządzony schab jest nie tylko aromatyczny, ale przede wszystkim soczysty. 

Mamy nadzieję, że nasze propozycje na jesienne dania zainspirują Cię do gotowania. Wykorzystaj sezonowe owoce i warzywa – urozmaić dietę swoich najbliższych w smaczny i szybki sposób. Na zdrowie!