Kwas chlebowy

Wraca moda na ten prosty i zdrowy przysmak. Napój ten pochodzi z rodzin słowiańskich. W Rosji można go kupić na ulicy, prosto z beczki. U nas kwas chlebowy w dawnych czasach gasił pragnienie i był traktowany jak dziś napój kolorowy. Teraz znów wraca na nasz rynek. Ma swój oryginalny smak i walory zdrowotne.

Taki kwas chlebowy powstaje w wyniku fermentacji zastawu zawierającego chleb, cukier, drożdże i wodę. W tym procesie uzyskuje on słodko-kwaskowy smak, bursztynową barwę i musujące bąbelki. Zawiera niewielką ilość alkoholu, ale tak małą, że zalicza się to napojów bezalkoholowych. W sklepach można kupić gotowy kwas, ale można też przyrządzić w domu. Idealnie wykonuje się go w czasie upałów. Po kilku dniach nadaje się do picia lub jako dodatek do potraw.

Kwas chlebowy zawiera naturalnie wytworzone bakterie kwasu mlekowego, które korzystnie wpływają na mikroflorę naszego organizmu. Napój taki poprawia trawienie, reguluje przemianę materii, działa oczyszczająco. Zwiększa odporność i wspomaga odchudzanie.

Dla wzbogacenia smaku można dodać trochę syropu czy soku np. żurawinowego, porzeczkowego, agrestowego. Super sprawdzają się listki mięty czy odrobina aromatycznych przypraw typu cynamon czy imbir, a nawet goździki.

Jak taki kwas chlebowy przygotować?

Pół chleba razowego lub żytniego na zakwasie pokroić, podsuszyć i lekko zrumienić w piekarniku. Włożyć do garnka i zalać 3 litrem gorącej wody, odstawić na dobę. Potem przecedzić. Dodać do tego roztworu lekko podgrzanego około 15 dag cukru i 2 dag drożdży i wymieszać. Odstawić na 8 godzin do temperatury pokojowej. Płyn przecedzić i dodać trochę miodu i cukru i przelać do plastikowych ciemnych butelek z zakrętką lub korkiem. Odstawić na 3 dni w chłodne miejsce. Trzymać w lodówce do 2 tygodni nie dłużej. Pić schłodzone.

Zupa z dodatkiem kwasu chlebowego- Bułgarska czorba.

Składniki:

– pietruszka, marchewka, cebula, ziemniaki

– 1 litr kwasu chlebowego

– 40 dag wołowiny

– pomidory i trochę zieleniny

Przygotowanie:

Wołowinę pokroić i zalać 2 litry wody i gotować. Dodać pokrojone warzywa, wyżej wymienione do miękkości. Schłodzić i dodać 1 litr kwasu chlebowego, wymieszać i doprawić. Dorzucić pokrojone pomidory i trochę zieleniny. Podawać ze śmietaną.

Rosyjska okroszka z kwasem chlebowym.

Składniki:

– 20 dag wołowiny lub kurczaka

– 3 ogórki świeże lub mało solone

– pęczek szczypiorku

– pęczek koperku

– 100ml kwaśnej śmietany

– 1 litr kwasu chlebowego

– kilka jajek

Przygotowanie:

Wołowinę lub kurczaka ugotować i pokroić w słupki a do tego ogórki. Pęczek szczypiorku i koperku posiekać. Kwaśną śmietanę wymieszać z częścią wywaru i litrem kwasu chlebowego. Mięso, zieleń, ogórek zalać płynem i doprawić. Podawać z pokrojonym jajkiem.

Zapisz

Zapisz