Zapewne niewiele z Was wie, że dziś obchodzimy Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa. Wiele osób nadal twierdzi, że obiad bez mięsa to nie obiad, albo że zwyczajnie nie potrafi gotować bez mięsa. Wiele osób nawet nie próbuje, bo obawia się, że nie będzie smacznie. Jesteście w ogromnym błędzie! Dieta wegetariańska oraz wegańska nie dość, że jest bardzo zdrowa, co potwierdzają badania naukowe, to na dodatek może być smaczna. Wystarczy odrobina chęci!

Z okazji dzisiejszego święta podrzucamy Wam przepis na pożywne i przepyszne wegańskie leczo z soczewicą. Co ważne – danie jest jednogarnkowe.

Składniki:

  • Dwie cebule
  • Opakowanie pieczarek
  • Trzy papryka – każda może być w innym kolorze
  • Dwie małe cukinie lub jedna duża
  • Szklanka czerwonej soczewicy
  • Dwie puszki pomidorów
  • Zagęszczacz pomidorowy
  • Natka pietruszki
  • Przyprawy – sól, pieprz, ostra i słodka papryka, chilli
  • Bagietka pełnoziarnista

 

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku należy podsmażyć drobno posiekaną cebulę i smażyć do czasu aż się zarumieni.
  2. Kiedy cebula będzie zarumieniona należy dodać pokrojone pieczarki, paprykę i cukinię. Całość dusić pod przykryciem przez ok. 10 minut.
  3. Następnie opłukać soczewicę na durszlaku i wrzucić do garnka. Od razu wlać pomidory z puszki wraz z sokiem.
  4. Kiedy soczewica będzie miękka dolać odrobinę koncentratu z pomidorów i doprawić według uznania.
  5. Umytą, osuszoną i pokrojoną natkę pietruszki posypać na gotowe porcje.
  6. Podawać ze świeżą bagietką pełnoziarnistą.

 

Smacznego!

54727602_2139857869454436_5668972328067792896_n