Masz dość gotowych produktów żywieniowych? Przejadły Ci się szyneczki i pasztety dostępne w marketach? Zrób swój własny, zdrowy wyrób do smarowania pieczywa! Polecamy wegański pasztet z dodatkiem żurawiny, który rozpieści podniebienia także mięsożercom – zaufajcie, że mamy rację! 

Składniki: 

– 200 gram czerwonej soczewicy 

– 100 gram kaszy jaglanej lub kuskusu 

– 2 cebule 

– ząbek czosnku 

– pęczek kopru 

– kilka garstek żurawiny 

– 100 ml oleju 

– pieprz i sól do smaku 

– maggi 

 

Masz wszystkie produkty? Do dzieła! 

  1. Ugotuj soczewicę oraz kaszę / kuskus i wymieszaj w jednej misce.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i wraz z czosnkiem przepuszczonym przez praskę, wrzuć na rozgrzaną patelnię, aby się zeszkliły.
  3. Zeszklone warzywa wymieszaj z wcześniej przygotowaną masą. Posiekaj koperek i dorzuć do całości. Dodaj olej oraz przyprawy według własnego uznania.
  4. Teraz blender w dłoń i całość wyblenduj na gładką masę! Następnie dorzuć żurawinę i przemieszaj łyżką, aby równomiernie się rozłożyła.
  5. Keksówkę o wymiarach 20 x 11 cm wyłóż papierem do pieczenia, a jeśli nie masz to wystarczy wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Masę przełóż do formy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pasztet wystarczy piec około 40 minut, porządnie wystudzić i można podawać z chrupkim pieczywem.

Smacznego! 🙂

cook-494022_960_720