Nie masz pomysłu na obiad? Masz powyżej uszu tradycyjnego schabowego z ziemniakami i surówką? Spieszymy z pomocą! Polecamy na obiad pożywną tarte wegetariańską z suszonymi pomidorami i świeżym szpinakiem! 

Składniki na ciasto: 

* 220 gram mąki (około 2 szklanek) 

* 2 żółtka 

* 120 gram schłodzonego masła 

* 1,5 łyżeczki soli 

* 1,5 łyżeczki granulowanego czosnku 

* 75 ml zimnej wody 

 

Składniki na sos: 

* żółtko 

* 6 łyżek śmietany 18% 

* 80 gram tartego sera żółtego 

* sól i pieprz do smaku 

 

Pozostałe składniki: 

* koncentrat pomidorowy 

* 15 szt. suszonych pomidorów 

* duży pomidor malinowy 

* fasola czerwona  

* cebula 

* garść świeżego szpinaku 

Przygotowanie: 

  1. Mąkę zetrzeć z zimnym masłem, aby nie było grudek. Dodać sól, granulowany czosnek i żółtko. Całość wyrabiać dolewając stopniowo zimną wodę. Po uzyskaniu jednolitej masy, ciasto zawinąć w folię aluminiową i odłożyć na około 30 minut do lodówki, aby się schłodziło.
  2. Po upływie tego czasu rozwałkować ciasto na okrągły placek i przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartownicy o średnicy 30 cm. Ciasto nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20 minut.
  3. Podpieczony spód tarty wysmarować odrobiną koncentratu pomidorowego, następnie ułożyć pokrojoną w cienkie plastry cebulę, pomidora i czerwoną fasolę.
  4. W osobnym naczyniu przygotować sos – rozmieszać żółtko, sól oraz śmietanę. Dorzucić starty ser i dokładnie wymieszać. Następnie wylać na tarte oraz zatopić w nim świeży szpinak oraz suszone pomidory.
  5. Na koniec całość wstawić do piekarnika na kolejne 20 minut, tak aby góra tarty się zapiekła.

Rada! Miłośnicy ziół mogą wierzch oprószyć np. suszoną bazylią, która będzie idealnie współgrała z suszonymi pomidorami! 

Smacznego 🙂 

cook-494022_960_720