Oficjalnie można powiedzieć, że rozpoczęła się długo wyczekiwana majówka! Czas totalnego luzu i beztroski. Można oderwać się od zmartwień i nacieszyć piękną pogodą w gronie ukochanych osób. Niektórzy wybierają się na kilkudniowe wyjazdy w różne zakątki świata, inni spędzają ten czas w swojej okolicy. Nieważne, gdzie Ty będziesz przez pierwsze dni maja, na pewno skusisz się na grilla, bo to już nasza polska tradycja, że majówka otwiera sezon grillowy!

Grill kojarzy nam się z kiełbaskami, pieczoną kaszanką z cebulą i marynowanymi stekami, ale nie zaszkodzi urozmaicić grillowe menu i rozbudować o kilka nowych dań. Podpowiadamy co warto spróbować! 

* lubisz szparagi? To z pewnością polubisz także te z grilla! Potrzebujesz szparagi, ser pleśniowy oraz boczek. Umyte i ugotowane warzywa zawiń w plastry wędliny wraz z pokrojonym w słupki serem. Jeśli „zawijasy” będą się rozlatywać to przebij je wykałaczką i wrzucaj na tackę aluminiową, a następnie na grilla. Całość podawaj z sosem ziołowym bądź czosnkowym. 

* grillowane pieczarki na pewno zrobią furorę wśród Twoich znajomych! Zaopatrz się w duże pieczarki, serek twarogowy, pietruszkę oraz żółty ser i oczywiście przyprawy do smaku. Obrane pieczarki przyprósz odrobiną ulubionych przypraw, wypełnij twarogiem i posyp startym żółtym serem. Po grillowaniu całość posyp świeżą pietruszką i podawaj na stół. 

* jedną z ulubionych potraw może stać się nadziewana pierś z kurczaka. Potrzebujesz świeży szpinak, cebulę, czosnek, żółty ser oraz oczywiście fileta z kurczaka. Pierś natnij tak, aby wewnątrz utworzyła się kieszonka. Na patelni zarumień cebulę z czosnkiem i dodaj szpinak. Farsz nałóż do wnętrza mięsa i uzupełnij plastrem sera. Całość wrzuć na grilla. 

* warto też wrzucić na ruszt pokrojone ziemniaczki z dodatkiem ziół, będą doskonałym dodatkiem do mięsa! Świetnie w roli dodatku sprawdzi się także pieczona bagietka z odrobiną masy czosnkowej. Masę zrób z kilku łyżeczek masła, czosnku oraz ziół. Całość dokładnie wymieszaj i nasmaruj bagietkę, którą następnie ułóż na aluminiowej tacce i włóż na grilla. 

* miłośnicy kukurydzy na pewno zachwycą się grillowaną kukurydzą skąpaną w odrobinie masła! Nie ma w tym żadnej filozofii, a smakuje wyśmienicie! 

Smacznego kochani! Ładujcie swoje akumulatorki i rozpieszczajcie podniebienia 🙂