Hej, dzisiaj mamy dla Was ciekawy przepis wielkanocny, który urozmaici Wielkanocny stół. Sprawdźcie nasz pomysł na przepis na tartę!

Surowce:

Ciasto:

  • 200g mąki pszennej
  • 100g mąki orkiszowej
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150g masła

Przygotuj Farsz:

  • 2 jajka na twardo
  • 2 polskie kiełbasy
  • 10 śliwek kalifornijskich
  • Ok. 12 cm kawałek pora
  • Tymianek (najlepiej świeży)
  • 80g sera Lazur
  • 1 łyżka masła
  • 250ml śmietany 22%
  • 2 jaja
  • Sól, pieprz

 

Jak przygotować?

 

Do malaksera przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Wbijamy jajka, oraz dodajemy kawałki zimnego masła, sól i miksujemy  całość. Następnie przekładamy ciasto na stolnicę, krótko wyrabiamy, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania farszu do tarty. Kiełbasę parzymy 10 minut we wrzątku, studzimy i kroimy w ukośne, większe plastry. Śliwki kalifornijskie kroimy w paski a por w półplasterki. Rozgrzewamy masło na patelni i prażymy na nim krótko por, tylko tle by zmiękł i lekko się zeszklił. Doprawiamy solą i pieprzem i zdejmujemy z patelni, na tą samą patelnię wrzucamy pokrojoną kiełbasę i krótko ją smażymy aż zrobi się lekko brązowawa. Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość 5-7 mm, wykładamy nim dokładnie spód i boki tortownicy. Nakłuwamy, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy ceramiczne kulki. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. Następnie ściągamy papier, układamy na cieście por, kiełbasę, śliwki kalifornijskie, kawałki sera i jaja pokrojone na ćwiartki, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i listkami tymianku. Śmietanę dokładnie mieszamy z jajami i zalewamy tartę. Wstawiamy do pieca rozgrzanego do 170 stopni na ok. 45 minut. Podajemy na zimno lub ciepło.