Babka to typowo świąteczny wypiek. Dzisiaj mamy dla was ciekawą wariację na temat Wielkanocnej babki. Pomysł na śliwki i rum w babce to ciekawa alternatywa dla klasycznych wielkanocnych wypieków.

Składniki:

Ciasto:

  • 120g śliwek kalifornijskich
  • 120ml ciemnego rumu
  • 300g mąki pszennej + do obsypania formy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • Szczypta soli
  • Szczypta cynamonu
  • 250g masła
  • 250g cukru trzcinowego
  • 2 jaja
  • 200g gęstej śmietany lub jogurtu
  • Masło do wysmarowania formy

Polewa:

  • 60g masła
  • 80g cukru demerara
  • 70ml mleka
  • 100g cukru pudru
  • Śliwki kalifornijskie do dekoracji

 

Jak przygotować?

Śliwki kroimy w kostkę i zalewamy rumem, można to zrobić dzień wcześniej.
Miękkie masło przekładamy do miksera stacjonarnego, dosypujemy cukier, sól i ucieramy przez min. 20 minut aż cukier trochę się rozpuści a masło mocno pojaśnieje i zrobi się puszyste. Mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem do pieczenia.
Do masła stopniowo dodajemy 1-2 łyżki mąki, miksujemy i dodajemy 1 łyżkę śmietany. Stopniowo dodajemy na zmianę mąkę i śmietanę. Na koniec dosypujemy cynamon.
Śliweczki dokładnie odsączamy z rumu, zachowując go do polewy a śliwki dodajemy do ciasta. Za pomocą łopatki łączymy i przelewamy do formy do babki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni na ok. 40-45 minut. Pod koniec pieczenia możemy lekko obniżyć temperaturę, żeby babka się nie przypaliła. Babę pieczemy do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy z pieca, odstawiamy w formie na 5 minut, następnie delikatnie ją wyciągamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie przygotowujemy polewę:
W rondelku rozpuszczamy masło, jak będzie płynne dosypujemy do niego 80g cukru i podgrzewamy mieszając do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dolewamy 3-4 łyżki mleka i rumu, podgrzewamy cały czas i mieszamy. Następnie zmniejszamy natężenie ciepła i stopniowo dodajemy cukier puder cały czas ucierając. Jeśli masa będzie zbyt gęsta należy stopniowo dolewać mleko i ewentualnie trochę rumu. Uważaj! Masa bardzo szybko zastyga, należy wylać ją na ciasto bardzo szybko. Jeśli stężeje zupełnie przed wylaniem na ciasto należy ją podgrzać w kąpieli wodnej ciągle mieszając i ewentualnie dolewać odrobinę mleka, ale lepiej tego uniknąć. Polewamy ciasto, dekorujemy pokrojonymi śliwkami kalifornijskimi.