Sezon na grzyby jest cały czas. Zbieramy różne ciekawe grzyby. Jednak kurki nie każdy. A szkoda, bo można z nich zrobić takie pyszne dania jak na przykład to poniżej.
Składniki:
– 300 g kurek
– pół pęczka natki
– cebula
– 5 łyżek oleju
– 4 jajka
– 100 ml białego wina
– 200 kremówki
– 4 kromki chleba tostowego
– sól, pieprz
– ząbek czosnku
Przygotowanie:
- Grzyby umyj i osusz. Cebulę pokrój w kostkę lub paski, podsmaż na rozgrzanym oleju. Wrzuć grzyby i smaż około 8 minut. Część odłóż do miseczki, do późniejszego wykończenia dania. Do reszty dodaj wino, zamieszaj. Gdy się zagotują, dodaj śmietany, posiekaną natkę, gotuj z dwie minuty, mieszając.
- Przełóż sos do miseczek odpornych na ciepło, do każdej wbij jajko na środek.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 125 stopni C na 15 minut. Zaglądaj, pilnując czy jajko nie ścięło się za mocno.
- W międzyczasie przygotuj grzanki. Pokrój tosty na cztery części, wrzuć na rozgrzany olej i podsmaż się i natrzyj potem ząbkiem czosnku.
- Zapieczone kurki posyp nacią i podsmażonymi grzybkami wcześniej. Podawaj z ciepłą grzanką.
Możesz posypać pieprzem i solą do smaku lepszego jak lubisz bardziej przyprawione.
Dodaj komentarz