Sezon na grzyby jest cały czas. Zbieramy różne ciekawe grzyby. Jednak kurki nie każdy. A szkoda, bo można z nich zrobić takie pyszne dania jak na przykład to poniżej.

Składniki:

– 300 g kurek

– pół pęczka natki

– cebula

– 5 łyżek oleju

– 4 jajka

– 100 ml białego wina

– 200 kremówki

– 4 kromki chleba tostowego

– sól, pieprz

– ząbek czosnku

Przygotowanie:

  1. Grzyby umyj i osusz. Cebulę pokrój w kostkę lub paski, podsmaż na rozgrzanym oleju. Wrzuć grzyby i smaż około 8 minut. Część odłóż do miseczki, do późniejszego wykończenia dania. Do reszty dodaj wino, zamieszaj. Gdy się zagotują, dodaj śmietany, posiekaną natkę, gotuj z dwie minuty, mieszając.
  2. Przełóż sos do miseczek odpornych na ciepło, do każdej wbij jajko na środek.
  3. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 125 stopni C na 15 minut. Zaglądaj, pilnując czy jajko nie ścięło się za mocno.
  4. W międzyczasie przygotuj grzanki. Pokrój tosty na cztery części, wrzuć na rozgrzany olej i podsmaż się i natrzyj potem ząbkiem czosnku.
  5. Zapieczone kurki posyp nacią i podsmażonymi grzybkami wcześniej. Podawaj z ciepłą grzanką.

Możesz posypać pieprzem i solą do smaku lepszego jak lubisz bardziej przyprawione.