Moc warzyw i zdrowia z sałatką idealną na koniec lata, sprawdź nasz szybki i smaczny przepis na sałatkę warzywną z salami.

Składniki:

– 2 czerwone cebule

– ¼ szklanki oliwy

– 80 g salami w cienkich plasterkach

– mały słoiczek Pesto

– 2 małe cukinie

– garść rukoli

– 500 g małych pomidorków koktajlowych

– 200 g sera mozzarella w całości

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  2. Ułóż cebulę na blasze. Przypraw solą i pieprzem, posmaruj łyżką oliwy. Piecz około 20-30 minut. Potem na cebulę dodaj salami i piecz jeszcze przez 10 minut.
  3. Wymieszaj Pesto z resztą oliwy. Ułóż cukinię na półmisku, pomidory, rukolę. Posyp warzywa upieczoną cebulą i salami.
  4. Rozgnieć widelcem mozzarellę.
  5. Posyp kawałkami sera sałatkę i polej przygotowanym Pesto.

Jeżeli lubisz potrawy na ostro lub w innych smakach możesz zwykły ser zastąpić np. fetą o smaku słonym czy ostrym. Rewelacyjnie sprawdzi się twaróg kozi.

Smacznego.