Sezon na rybki trwa cały czas. Rybka z grilla lub ta przygotowana w domu to oczywiste pyszności. Każda smakuje pysznie w ciągu lata i jest niezwykle zdrowa. Próbowałeś już w tym roku? Nie? To najwyższa pora przetestować nasz przepis na Doradę z mango!

Składniki:

– dorada cała

– 2 łyżeczki masła

– sól gruboziarnista

– cytryna

– 4 świeże listki laurowe

– świeży koperek

Salsa:

– dojrzałe mango

– 2 papryczki chilli

– łyżeczka octu jabłkowego

– 2 łyżeczki oliwy

– świeża kolendra

Przygotowanie:

Mango pokrój w drobną kostkę, chilli w paseczki. Połącz wszystkie składniki. Salsę wstaw na 30 minut do lodówki, aby wsiąkła w siebie składniki.

Doradę faszeruj kawałkami masła., koperkiem i cytryną. Posól skórę ryby, wysmaruj delikatnie oliwą, obłóż ziołami i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni lub na grilla na około 20-10 minut. Upieczoną podawaj z przygotowaną wcześniej salsą.