Próbowałeś kiedyś wykonać ciasto z dodatkiem napoju gazowanego? Pewnie Nie! Warto spróbować!

Składniki:

– 2,5 szklanki mąki

– 2 szklanki cukru

– 5 jajek

– szklanka oranżady pomarańczowej

– 150 g margaryny

– 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

– 2 łyżeczki kakao

Dodatkowo:

– 2 łyżki mąki

– kilka kropli olejku pomarańczowego

– margaryna i bułki tartej troszkę do formy

– cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Oddzielić białka od żółtek. Ubić pianę z samych białek do sztywności. Miksując dosypywać cukier. Potem dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  2. Do piany wsypać mąkę i wymieszać. Dodatkowo wlać przestudzoną rozstopioną margarynę, oranżadę, olejek pomarańczowy. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao, do drugiej 2 łyżki mąki.
  3. Tortownicę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Wlać na przemian porcje ciasta. Piec około 60 minut w 190 stopniach C . Można sprawdzić patyczkiem do ciasta. Jak suche to gotowe. Lekko ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego.