Czerwiec to sezon na truskawki. A co z okresem jesienno-zimowym? Truskawki, których nie damy rady zjeść na bieżąco warto wykorzystać do zrobienia konfitury! Wtedy warto pomyśleć o ciastach, deserach czy nawet konfiturach. Sprawdzają się też pysznie w pierogach.
Składniki:
– 1 kg truskawek
– ½ l wody
– 1 kg cukru
– sok z połówki cytryny
Przygotowanie:
- Truskawki obrać z zielonych części, umyć i pokroić w paski.
- Z cukru i wody ugotować gęsty syrop. Do gorącego włożyć owoce i przykryć, odstawić do następnego dnia.
- Następnego dnia wymieszać wszystko z sokiem z cytryny i doprowadzić do wrzenia. Pozbierać białe piany i zestawić z ognia do następnego dnia.
- Trzeciego dnia konfiturę znów zagotować, ściągnąć pianę, zalać syrop.
- Przygotować słoiki . Wlać konfiturę i zakręcić, pozostawić do wystygnięcia.
Taką konfiturę można zrobić też z jabłek, czereśni, porzeczek itp.
Dodaj komentarz