Czerwiec to sezon na truskawki. A co z okresem jesienno-zimowym? Truskawki, których nie damy rady zjeść na bieżąco warto wykorzystać do zrobienia konfitury! Wtedy warto pomyśleć o ciastach, deserach czy nawet konfiturach. Sprawdzają się też pysznie w pierogach.

Składniki:

– 1 kg truskawek

– ½ l wody

– 1 kg cukru

– sok z połówki cytryny

Przygotowanie:

  1. Truskawki obrać z zielonych części, umyć i pokroić w paski.
  2. Z cukru i wody ugotować gęsty syrop. Do gorącego włożyć owoce i przykryć, odstawić do następnego dnia.
  3. Następnego dnia wymieszać wszystko z sokiem z cytryny i doprowadzić do wrzenia. Pozbierać białe piany i zestawić z ognia do następnego dnia.
  4. Trzeciego dnia konfiturę znów zagotować, ściągnąć pianę, zalać syrop.
  5. Przygotować słoiki . Wlać konfiturę i zakręcić, pozostawić do wystygnięcia.

Taką konfiturę można zrobić też z jabłek, czereśni, porzeczek itp.

Zapisz

Zapisz