Okoń zapiekany ze szpinakiem – nasz pomysł na smaczną rybę

okoń ze szpinakiem

Danie idealne do piekarnika do przyrządzenia w domu, a także na grilla w foli. Okoń to niełatwa ryba w przyrządzeniu, ale z naszym przepisem na pewno się Wam uda.

Porcje na około 4 osoby

Składniki:

-1 cały okoń morski,

-4 zmiażdżone ząbki czosnku,

-sok z cytryny,

-3 łyżki oliwy z oliwek,

-1 cebula pokrojona,

-1 por pokrojony w krążki,

-Szpinak,

-3 łyżki majonezu,

-Sól i pieprz,

Wykonanie:

  1. Rybę wyfiletuj, dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę i pora. Dodaj szpinak, wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem. Warzywa wyłóż do żaroodpornego naczynia.

  2. Na patelni wlej 2 łyżki oliwy i obsmaż filety z okonia z dwóch stron. Potem umieść je do naczynia na warzywa. Posmaruj majonezem i zapiekaj około 6 minut w piekarniku na 180 stopniach, najlepiej z funkcją grillowania.

Okonia możesz takiego przygotować ze szpinakiem w foli na grillu, jednak czas i smak może być nie co inny.

Zapisz

Komentarze

  • Robert

    Świetny pomysł na okonia. Będę musiał spróbować.

    OdpowiedzRobert

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Poprzedni artykuł

Jak dobrać kostium kąpielowy do figury ? Co wybrać?

Następny artykuł

Grillujemy! Jaki rodzaj grilla wybrać?