Dorsz to niezwykle smaczna i zarazem niedroga ryba. Dzisiaj mamy dla Was prosty i łatwy przepis na dorsza z pietruszką. Pyyychota!

 

Przepis na około 4 porcje

Składniki:

– 4 kawałki grubszych filetów z dorsza,

– pęczek Bazyli i natki,

– 2 łyżki orzeszków pinii,

– miąższ z kajzerki,

– sól i pieprz,

– 2 żółtka,

– masło do smażenia,

– 2 łyżki pokruszonego sera,

– 3 czubate łyżki masła.

Przygotowanie:

  1. Umyj fileta, osusz i lekko obsmaż na maśle z obu stron.
  2. Oberwij listki z gałązek natki i bazylii, drobno posiekaj. Dodatkowo możesz zdrobnić orzeszki Pini. Do ziół i orzeszków dodaj miękkie masło, żółtka, pokruszony miąższ kajzerki oraz ser. Wszystko wymieszaj dokładnie. Dopraw do smaku.
  3. Filety lekko podsmaż i oprócz pieprzem i solą. Rozsmaruj na nich mieszankę przygotowaną wcześniej.
  4. Filety ułóż w natłuszczonej formie. Piecz około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wierzch powinien się lekko przyrumienić.

Taką potrawę można podawać z ziemniakami i surówką warzywną.

Dorsza takiego, spróbować możesz wykonać na grillu w folii, będzie również smacznie smakował jak z piekarnika.