Bardzo pożywna, ciemnozielona zupa. Smaczna na gorąco i na zimno. Kto by pomyślał, że z rzeżuchy da się zrobić zupę? A ktoś z was jadł taką? Ja tak i powiem, że jestem pod wrażeniem!

Składniki:

– ½ średniej cebulki pokrojonej w cienkie plasterki,

– 2 łyżeczki oleju (szafranowy lub słonecznikowy),

– ½ pęczka rzeżuchy z ogonkami,

-300 ml wody,

– bulion domowy,

– szczypta soli.

Przygotowanie:

Na oleju zeszklić cebulę. Rzeżuchę dokładnie umyć i przebrać z pożółkniętych listków i zmiksować. Dodać cebulę i wodę i wszystko razem zmiksować. Przelać zupę do garnka z bulionem. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 10 minut. Doprawić do smaku. Podawać na gorąco lub zimno.

Zapisz