Nie każdy produkt spożywczy sprzyja zajściu w ciąże i potem dobremu rozwojowi dziecka. Jak wiemy przeważnie przez pierwszy miesiąc nawet nie wiemy, czy jesteśmy w ciąży, czy nie. Wiele osób dowiaduje się między 6-10 tygodniem, że jest w ciąży. Wtedy już za późno, aby wymazać z organizmu wszystkie te składniki szkodzące na nasz płód.

O to kilka produktów, których warto za wszelką cenę unikać:

– niezdrowe przekąski i potrawy typu Fast food, mają dużą ilość kalorii, a są ubogie w składniki pokarmowe. Zawierają dodatki smakowe i konserwanty, które mogą być szkodliwe dla zdrowia.

– cukier, który dostarcza nam dużo pustych kalorii. Dodatkowo powoduje przyrost masy ciała, zwiększa ryzyko cukrzycy, oraz ma wpływ na wystąpienie wielu chorób. Najwięcej znajduje się go w ciastach, ciasteczkach, biszkoptach, czekoladzie, cukierkach i wielu potrawach typu Fast food. Dzięki dużej ilości słodyczy mamy mnóstwo energii, ale potem następuje jej szybki spadek i czujesz się okropnie.

– alkohol wpływa nie korzystnie na równowagę hormonów żeńskich oraz stabilności stężenia glukozy we krwi i poziomu energii. Dodatkowo zwiększa ryzyko zachorowań na raka na stare lata.

– kofeina może utrudniać zapłodnienie. Zakłóca równowagę hormonów żeńskich i przeciąża nadnercze, co wywołuje stres i zaburzenie snu.

– sztuczne słodziki zamiast cukru. Z doświadczenia wiem, że większość kobiet po używaniu ich zwiększa apetyt na słodycze, co prowadzi do coraz większej masy ciała.

– ryby typu miecznik, rekin i marlina, odstawić w czasie planowania dziecka najlepiej całkiem, ponieważ mogą znajdować się w nich rtęć i inne trujące substancje, szkodliwe dla Ciebie i nienarodzonego dziecka.

Podane kilka przykładów najbardziej niezdrowych produktów, które powinno się unikać, jest tylko opcją poglądową. Każdy ma swoje sumienie i rozum. Możecie jeść i próbować. Jednak w tym okresie warto pomyśleć nie tylko o Sobie, ale też dziecku.

Zapisz