Pieczony kurczak z warzywami na obiad dla całej rodziny to super obiad. Wystarczy trochę ziół, warzywa i kurczak i szybko można przygotować smaczny obiad.

Składniki: Dla około 4 osób

– 1 cały kurczak około 1,5-2 kg

– 1 opakowanie przyprawy do złotego kurczaka może być Knorr

– 500 g pomidorków koktajlowych

– 100 g masła

– 6 szalotek

– 1 żółta cukinia

– 1 zielona cukinia

– 2,5 cytryny

– kilka gałązek rozmarynu

Przygotowanie:

  1. Kurczaka umyj i dokładnie osusz. Cytrynę sparz i umyj. Z jednej obierz skórkę. Pokrój cukinie w kostkę i szalotkę już obraną. Pomidorki przekrój na pół (mogą być też zwykłe pomidory). Tymianek i rozmaryn drobno posiekaj. Zioła wymieszaj z masłem, skórką z cytryny i jedną łyżką przypraw do złocistego kurczaka.
  2. Połóż część masła pod skórę kurczaka. Resztę odłóż. Kurczaka natrzyj dobrze przyprawą. W naczyniu żaroodpornym lub w rękawie połóż warzywa i połówki cytryny, na niż ułóż kurczaka. Dodaj 3 łyżki wody. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na godzinę.
  3. Po tym czasie rozetnij fartuch lub odchyl naczynie i podnieść temperaturę do 200 stopni. Na kurczaka połóż resztę masła. Wszystko piec razem jeszcze 30 minut. Gotowe można zjeść.

Do takiego kurczaka możesz zrobić frytki lub ziemniaczki, zależy co wolicie. Warzywa są już jako dodatek sałatkowy.

Warto przyrządzając kurczaka lub inny drób, pamiętać o 3 super przyprawach takich jak:

– kurkuma,

– gałka muszkatowa,

– pieprz Cayenne.

Sposoby na chrupiącą złocistą skórę:

– przed pieczeniem natrzyj mięso gotową przyprawą. Po wchłonięciu w kurczaka przypraw po upieczeniu bardzo ładnie pachnie, ma złocistą chrupiącą skórkę i jest soczysty.

– posmaruj kurczaka cienką warstwą majonezu lub śmietany, najlepiej gęstej. Skóra stanie się chrupiąca i nie wyschnie.

– jeżeli przygotujesz kurczaka z owocami, to posmaruj kurczaka miodem. Gdy skóra się skaremlizuje, staje się chrupiąca.