Odpowiednia dieta, dostarczająca zróżnicowanych mikroelementów i witamin to podstawa dobrego samopoczucia i zdrowia. W okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy podatne dodatkowo na infekcje jest tym bardziej niezbędna! Poniżej mamy dla Was garść informacji co powinnyście jeść i dlaczego.

Produkty te zawierają minerały, witaminy i inne cenne składniki dla zdrowia. Łączy je to, że są źródłem przeciwutleniaczy, które aktywują dobry proces metaboliczny.

Lista 20 produktów:

1. Seler naciowy – odżywia skórę i włosy. Pobudza trawienie i zapobiega zaparciom.

2. Czerwona cyrkonia – to naturalny probiotyk, który doskonale usprawnia pracę układu pokarmowego. Działa oczyszczająco z toksyn.

3. Czerwona cebula- obniża poziom cholesterolu i ma właściwości przeciwzakrzepowe.

4. Truskawki- mają właściwości moczopędne. Pomagają pozbyć się zatrzymanej w organizmie wody no i….świetnie smakują 🙂

5. Jabłka- zjedzenie dwóch sztuk dziennie wystarcza, aby spadło ryzyko zawału, ponadto skórka jabłek posiada sporo błonnika, który pozytywnie wpływa na trawienie i przemianę materii

6. Lubczyk – zawiera substancje o działaniu uspakajającym, moczopędnym i rozkurczowym i podobno jest niezłym afrodyzjakiem 🙂

7. Natka pietruszki – jest bogatym źródłem witaminy C.

8. Rukola – zawartość cynku w niej wzmacnia odporność, a aminokwasy oczyszczają organizm.

9. Gryka – nie zawiera glutenu. Jest bogata w magnez, przez co dobrze wpływa na kości i mięśnie.

10. Orzechy – to źródło wielonasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6. Wzmacniają serce i umysł.

11. Soja – łagodzi objawy menopauzy.

12. Daktyle – bogate są w błonnik, które regulują pracę jelit. Jednak są kaloryczne i sięgaj po nie z umiarem.

13. Oliwa extra virgin – zawierają zdrowe tłuszcze. Nawet dodatek 2 łyżek dziennie pomaga.

14. Kurkuma – zawiera właściwości antywirusowe, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

15. Ostra papryczka – przyśpiesza metabolizm i rozgrzewa organizm.

16. Czerwone wino – lampka wina wypita do obiadu czy kolacji, wspomaga układ krążenia.

17. Czekolada – działa dobrze na serce, ale w ilości 2 kostek.

18. Zielona herbata – zapobiega nowotworom. Rano pobudzi do życia, a na wieczór uspokoi.

19. Kawa – klasyczna czarna, bez cukru i mleka zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera. Można wypić nawet 3 filiżanki.

20. Jarmuż – dzięki witaminie K, wzmacnia kości, dba o lepszą krzepliwość krwi.

Zapisz