Jarmuż w kuchni

Jarmuż znany kiedyś jako pyszny dodatek do różnych potraw, jak i wykwintnych kolacji powraca! Można spożywać go na surowo i na gorąco.

Najczęściej jest zielony lub fioletowy.

Zielony sprawdza się idealnie do zup, do różnych jarzynek czy pesto. Super sprawdza się w potrawach na surowo czy jako dodatek do koktajlów.

Fioletowy lub czasem fioletowo-zielony sprawdza się super jako dekoracje. Warto go wykorzystywać podobnie jak zielony jako dodatek do dań gotowanych, duszonych oraz zapiekanych. Warto go też jeść na surowo czy nawet uprażyć i zrobić warzywne chipsy.

Jarmuż jest bogaty w witaminę K i C. Idealnie wzmacnia układ odpornościowy, poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Zawiera w sobie dużo kwasu foliowego czy beta-karotenu. Zawiera w sobie dużo wapnia oraz żelaza. Jedząc go, wzmacnia się dietę o magnez i potas.

Przykładowe 2 przepisy z jarmużem.

Zupa z jarmużu

Składniki:

– 300 g ziemniaków

– 300 g jarmużu

-1/2 selera

– marchewka, cebula

– ząbek czosnku

– łyżeczka mąki

– 3 łyżki śmietany

– szklanka bulionu

– sól, pieprz

– grzanki jako dodatek

Przygotowanie:

Pół litra wody i szklankę bulionu zagotuj i dodaj pokrojonego selera, marchew, cebulę i ziemniaka. Dodaj do tego pokrojony jarmuż. Gotuj do miękkości. Śmietankę wymieszaj z mąką i połącz z zupą. Na sam koniec dodaj posiekany czosnek, dopraw i zagotuj. Podawaj z grzankami na gorącą.

Pesto z jarmużu

Składniki:

– 2 szklanki pokrojonego jarmużu

– ząbek czosnku

– 2 łyżki płatków migdałowych

– 10 g startego parmezanu

– ok. 70 ml oliwy

– sok z ½ cytryny

– sól i pieprz

Przygotowanie:

Pokrojony jarmuż, czosnek, lekko uprażone płatki migdałowe lub orzechy, parmezan, oliwę, sok z cytryny i troszkę soli i pieprzy zmiksuj blenderem. Jak pesto jest za gęste, warto dodać oliwy. Takie gotowe pesto możesz dodawać do makaronu, sałatki czy grzanek.

Zapisz

Zapisz